Tibet

Nyheter från och om världens tak

Åk säkert på bilsemestern

Att åka på en bilsemestern med familjen är en upplevelse utöver det vanliga. Ni kan bila runt i hela landet och se allt det vackra Sverige har att erbjuda. Besök Sveriges sydligaste punkt i Simrishamn, ät skaldjur på vackra västkusten och vandra i den fantastiska norrländska naturen. Tänk dock på att kolla upp bilen ordentligt och byta däck innan du åker så att bilresa är säker hela vägen.

När du ska ut på en lång bilsemester bör du går igenom bilen ordentligt och serva den innan du åker iväg för att vara säker på att du färdas på ett säkert sätt. Det dör bör ha koll på är bland annat sommardäck datum, lufttryck och bromsar.

Byt till sommardäck

”Den 15 april är sista dagen med vinterdäck om det inte är vinterväglag ute.” Så här skriver DN.

däckMed andra ord om det inte är halka och snö ute ska du byta till sommardäck på detta datum. Kör du med dubbdäck efter denna dag kan du riskera höga böter då detta är olagligt. Detta beror på att dubbdäck sliter på vägarna och river upp farliga partiklar som till slut kan vara skadliga för oss människor.

Sommardäcken ska ha mönster som ska vara minst 1,6 mm djupt. Dessutom bör du kolla så att lufttrycket är rätt. Har du ett för lågt tryck kan det påverka inbromsningssträckan vilket kan bli farligt. Ska du köpa nya däck ska du alltid kolla efter bromsprestanda, våtgrepp, vattenplaning, komfort och riktningsstabilitet. Ta gärna hjälp av en däckfirma som vet vilka däck som passar för just din typ av bilkörning.

När bilen är säker är det bara att ge dig ut på resan och ta in Sverige!