Tibet

Nyheter från och om världens tak

Det anslutna livet

I dag är vi beroende av vår teknik och att ständigt vara uppkopplade. De flesta av oss skulle inte klara av en dag utan teckning. Men hur gör vi när vi ska resa utomlands?

När det kommer till teknik och att vi ska kunna ha med oss våra kära mobiltelefoner och att kunna ta en bild på Instagram för att sedan snabbt kunna lägga upp den blir bara enklare och enklare. Företagen förstår värdet av att kunna erbjuda gratis Wifi när kunder kommer in och handlar – och detta är även något som göra att vissa går till ett visst fik än ett annat exempelvis. Tänk på detta innan du lämnar landet:

  • Glöm för guds skull inte att ta med dig en adapter.
  • Som vi sa tidigare kan du cirkulera runt ställen som erbjuder gratis surf där du kan få kontakt med omvärlden och dina nära och kära och visa hur härligt du har det.
  • Något annat smart är att du kan använda dig av mobila nätverksenheter som gör att du överallt kan vara ansluten och detta sker på dina villkor.

Något du bör tänka på när det kommer till Tibet, Nepal eller andra ställen i Asien är att de kan under vissa timmar på dygnet stänga av strömmen för att spara på el. Det är även inte den bästa mottagningen som finns bland bergen. Men, skam den som ger sig som det så fint heter så vill du ha täckning så kommer du att garanterat få det.

Vad har du för operatör

Om du är noga med hur mycket din nota för mobila samtal och surf får kosta när du är på resande fot så är det mycket viktigt att du kollar upp vad du har för operatör och om det kanske kommer löna sig om du byter. I en artikel från SvD framgår det att det kan bli upp till sex gånger dyrare bara beroende på en operatör från en annan. Det är mycket pengar som du skulle kunna lägga ner på middagar för en hel vecka eller en härlig vandring i bergen. Vad du ska tänka på är att det inte finns en operatör som ger billiga priser för alla länder utan du bör kolla upp vad som gäller innan du far iväg. En nackdel som vissa råkar göra är att de är utomlands på en jobbresa och med det häver sig spärr för surf och samtal – en spärr som de sedan glömmer att återställa och något som då kostar skjortan. Att få hem en mobilräkning för några hundra tusen är en räkning som man inte vill veta av och som kommer följa efter en länge och kan få en att helt göra sig av med sin mobil.

Ja, det anslutna livet är ett härligt liv. Men det gäller att veta dess regler och hur man ska leva det för att de inte ska bli obehagliga komplikationer. Det är en självklarhet att du ska använda ditt surf och kolla Facebook när du är utomlands utan att du ska bli orolig för kostnaderna. Men då gäller det att du har kollat upp villkoren innan. Gör du det är det bara att surfa på! Glöm inte att ta härliga bilder.