Tibet

Nyheter från och om världens tak

En resa till Tibet

Det är inte så lätt att ta sig till Tibet, men för den som lyckas har verkligen en upplevelse framför sig. År 2011 stramade Kina åt tyglarna och i mars stängdes den Tibetanska gränsen för turister, något som Tibet drabbas hårt av då de livnär sig på just turism. I protester mot det Kinesiska styret har flera munkar eldat upp sig själva och situationen är minst sagt kritisk. Men utöver allt kaos och panik så har Tibet så många guldstjärnor att bjuda på. Boka in en resa med Travelpartner och upplev ljuvliga Tibet, men var noggrann med att inte förvänta sig att det är så fridfullt som det kan stå i resekatalogen, en som fått uppleva det är Gunvor:

Samtliga överlevde. Däremot blev några i gruppen rejält magsjuka. Kanske berodde det på matlådorna vi till sist fick till middag eller på något skumt med vattnet på tåget, eländigt var det i alla fall. För att klara sig undan höjdsjuka bör man dricka tre till sex liter vatten per dag. Ställ det emot häftiga kräkningar efter minsta klunk vatten och tillgången på toalett begränsad till två hål i golvet! Jag tänkte ta kort på toan, men avstod…”

Tibet för den äventyrslystne

Tibet är som sagt inte för den klenhjärtade, dels för att Tibet ligger väldigt högt upp och att syrenivån är betydligt högre än vad svenskar är vana vid. Men miljön är magnifik och på topparna på Himalaya får man en otrolig utsikt. För den som åker är det en bra idé att besöka så många tempel som möjligt, Tibet är religionen Buddhismens högkvarter och verkligen värt ett besök.