Tibet

Nyheter från och om världens tak

Förberedelser inför resan

Tibet är ett sådant speciellt resmål att man inte riktigt vet hur man ska bete sig riktigt inför en resa dit. Det är knepigt för att det dels är ett önskemål för många att få göra denna resa men det är långt ifrån alla som får komma iväg på en sådan resa. Det har varit ett par år av oroligheter i Tibet och Kinas hårda tag om landet gör definitivt inte saker enklare.  Med de problem som varit internt så har många sett det som riskabelt att åka till Tibet och har undvikit detta helt. Utöver de konflikter som finns så är det också möjligt att en del av skräcken inför resan handlar om hur man ska bete sig inför resan.

den tibetanska staden Shangri La

Att åka utomlands är alltid en spännande sak och det är främst utifrån de långa resorna som det blir extra spännande runt. Det är också de resor som är extra exotiska som lockar, Tibet är verkligen ett sådant resmål och bjuder in till många nya upplevelser. Exempelvis är kulturen en helt annan i Tibet och den som ska åka dit känner sig nog orolig av flera anledningar. Dels är packningen ett sådant banalt dilemma att den kan ta upp mer energi än vad nöden egentligen kräver. Här handlar det mycket om att lära sig att veta vad som kommer att möta dig i Tibet. Det enda du riktigt vet i förväg är att alla dina hygienartiklar måste följa med inklusive hudvårdsprodukter, det finns det nämligen inte tillgång till och kan du inte överleva utan det så är det ett måste.

Alla måsten inför din Tibetresa

Nu är det viktigt att hålla reda på alla måsten inför din Tibetresa och det är lättast att bara följa checklistan över saker att komma ihåg och fixa innan avresa:

  • Visum är ett måste för att få resa in i Tibet och detta inresestatusen ändras ständigt så håll dig uppdaterad om vad som gäller. Om ni har tur så är det bara namn, födelsedatum, kön, pass och medborgarskap som krävs för att få ditt visum. Åker ni via en resebyrå så fixar de dessa.
  • Se till att din hemförsäkring har ett bra reseskydd och reseförsäkring. När man är i Tibet så är det långt ifrån den svenska sjukvården och likt många andra länder så är det olika regler för kostnader. Håll reda på dessa så att ni är förberedda.
  • Väder och vind är lika viktigt här som någon annanstans och det är bra att hålla koll på årstider och regnperioder.  Regnet faller som mest mellan juli och augusti så spara din semester till våren eller hösten istället. Varmast är det i juni och temperaturen skiljer sig inte speciellt mycket åt från den svenska sommaren.
  • Läs på om kulturen i Tibet och kom ihåg att vara respektfull vad gäller hur du talar till och hälsar på befolkningen. Religion är en stor del av det Tibetanska folket och majoriteten är Buddhister här, vilket innebär att man har en grundliggande respekt för naturen.