Tibet

Nyheter från och om världens tak

Korruption både här och där

Korruption finns inte i Sverige utan här heter det ”fel” och det är alla andra länder som har de största problemen. Är det så dina tankar går?  Då får du tänka till både en och tre gånger för det känns lite som att vi den senaste tiden inte kan lita på någon – varken i Tibet eller i Sverige. Enligt en artikel i Dn.se så upplevs korruptionen öka och det skrivs att var fjärde person, det senaste året, över hela världen har betalat mutor. I undersökningen av Transparency Internationals ligger det 170 länder till grund och i toppen kommer inte helt oväntat Sierra Leone där 84% medger att de under det senaste året tagit till mutor. Men, låt dig inte tro att det är frid och fröjd bara för att du bor i Sverige.

Muthärvan i Göteborg

Göteborg, staden som man tycker alltid ska vara ”go och glad” har vacklat till ordentligt och när inte ens göteborgarna kan bena ut vad som är rätt och vad som är fel så kan man undra var världen är på väg. Den stora muthärvan får oss ”vanliga” dödliga att fundera på varför vi ska leva efter lagen och ständigt göra rätt för oss. Varför inte bara boka ett hotell i Göteborg, försvinna in och beställa roomservice på Gothia Towers för hela slanten och sedan muta någon, eller kanske skicka räkningen till politikerna för att se hur de behandlar den.

I den undersökning som Transparency Internationals tog fram finns inte Sverige med. Detta på grund av för få resurser – inte för att vi står utanför korruption.

”Vårt största problem är att vi har en alltför positiv självbild. Det gör att vi riskerar att blunda för att vi också har en hel del korruptionsproblem, särskilt på kommun- och landstingsnivå.” (läs mer)