Tibet

Nyheter från och om världens tak

Lyckan, kärleken och meningen med livet

Att växa upp och finna sig själv är inte det lättaste. Många vaknar till liv, tror att de har allting under kontroll – och faller sedan pladask; smärtsamt medvetna om att ingenting är som det ska. Det händer för Elizabeth Gilberts huvudkaraktär Liz, i boken som också blivit film: ”Eat, Pray, Love”, eller ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”, som den heter på Svenska.

Boken låg på New York Times bästsäljarlista i femtioelva veckor, och historien blir extra intressant när man inser att det är en självbiografi – när man inser att det faktiskt har hänt. I filmen spelas huvudkaraktären av Julia Roberts, och man får följa med henne på en otrolig resa. Det är nämligen så att hon i början, lever i ett avslaget äktenskap vilket hon lämnar, för att träffa en man – men det fungerar inte heller. Då föreslår hennes vän att hon ska resa iväg, för att hitta sig själv. Och det är exakt vad hon gör – och exakt det borde alla som har möjligheten borde göra. Det är ju bara att logga in på datorn och hitta flygresor till resan , sen är man klar att åka. Hur som helst! Det är en fängslande bok, och en fängslande film – och man blir så otroligt sugen på att själv lämna allt, och ta tag i sitt liv. Att hitta sig själv!

Ta flyget till harmonin

Karaktären besöker Rom, Indien och Bali. Och det är självklart fantastiska platser, men man kan faktiskt fråga sig hur det kommer sig att hon inte åker till Tibet? Det är ändå välkänt för ett ställe att landa i, som sprider harmoni och glädje. Kanske är det för att det fortfarande kan vara lite komplicerat att resa i Tibet? Vem vet varför hon inte tog sig dit, det viktigaste är att du, om du ska göra en sådan resa – åker till Tibet. Det är det absolut bästa sättet att komma till ro med vem man är, och den buddhistiska tron smittar av sig snabbare än man anat. Plötsligt är man lugn, och hel.

Här kommer lite kort fakta om vad som kan vara bra att tänka på:

  • Försök att hålla dig uppdaterad avseende inresereglerna. Ibland kan de ändras, och det är trist att stå på gränsen och inte få komma in.
  • Du kan resa till Tibet på två sätt: antingen som ensam turist, eller som grupp-turist.
  • Det bästa är att resa i grupp, då det är mindre komplicerat – och du får också en guide.
  • Glöm inte att lösa ditt visum!
  • Tänk på att Tibetaner fortfarande har en del problem med Kina. Det är till exempel fortfarande förbjudet med bilder på Dali Lama i Kina, och det säger ju en hel del.
  • Buddhismen är huvudreligionen, och utövas flitigt. Läs på om reglerna innan du åker, för att inte göra någon upprörd.
  • Tibet ligger väldigt högt upp. När du kommer upp över 2500 meter kommer du mest sannolikt känna av den tunnare luften. Det finns en risk att man drabbas av höjdsjuka, men följer man reglerna går den att undvika. Läs på om dessa!