Tibet

Nyheter från och om världens tak

Mount Everest

Tibet. En plats vi hör folk prata om ständigt; diskutera, debatterna och inte mindre drömma sig bort till. Vi vill vandra på gator där tibetanska munkar går, vandra runt i bergen, och kanske till och med lyckas ta oss en bit upp på Mount Everest.
 

För vem vill inte skryta, och ha med det på sitt CV? För den som är nojan själv och tror sig bli bortjagade om de lämnar resorten, rekommenderas inte att åka till Nepal – möjligtvis om du får biljetten gratis och kan roa dig med Betsson nätcasino. För den som vill bestiga den högsta toppen kan läsa vidare.

Världens högsta topp

Mount Everest. Kanske inte den värsta toppen som alla klättrare fruktar, men det topp som de flesta vill ha bestigit – erövrat. Men, det är ingen billig klättring. Här handlar det absolut inte om att vara dumsnål och snåla in på något. En varmare handske, plåster eller något egentligen oväsentligt kan på några tusen meters höjd vara skillnaden mellan liv och död. Du behöver utrustning, läkemedel, guider och sherpor. Denna lilla nota kan bli ganska saftig.

  • Klättringen går på ungefär 236 000 till 676 000 kronor. Något man inte hostar upp i fösta taget.
  • Det kan kosta uppemot 50 000 kronor i förberedelser och träning inför resan.
  • Ta med sig sherpan till toppen går på 14 000 – 27 000 kronor.

Att klättra i Everest behöver för all del inte ske genom att resan börjar i Tibet. Nepal är annars ett fascinerande land där du dock även där måste vara försiktig, men kan njuta av en lite större frihet. Där går det är ännu fler guidade turer och klättrningar i bergen.

Men, att fara till Tibet och Trekka i dess vackra natur är minst lika andetagande och ger även det fantastiska minnen att bära med sig för livet. Men tänk på att det är väldigt instängt: det finns områden som du få besöka – och områden som är strikt förbjudna, något du bör respektera.  Reglerna för inresa ändras ständigt, och blir mer komplicerade. Att rekommendera är att åka i grupp och använda er av en guide från Tibet – ingen kinesisk.