Tibet

Nyheter från och om världens tak

Sko dig inför resan

Om man bestämmer sig för att resa till Tibet är man troligen en rätt så äventyrlig person som har gjort liknande resor tidigare. Det ska sägas att en resa till Tibet är mer krävande, på flera olika sätt, än en charterresa till Spanien eller en weekend i London. Men som med många andra krävande situationer ger det stor belöning när allt går vägen! För att det ska göra det med en resa till Tibet är det viktigt att förbereda sig noga, vilket kan göras på flera olika sätt.

Som vi tidigare nämnt här på sajten är det naturligtvis viktigt att hålla sig a jour med de senaste inresereglerna i landet, visumregler och liknande. Det är ju trots allt inte alltid det går att resa in i (och ut ur) landet hur som helst. Annat man behöver ta reda på i god tid är vilka vaccinationer som kan behövas, och det är en god idé att läsa vad UD skriver om läget i landet (och länder runtomkring). Man bör dessutom iaktta vissa åtgärder på hemmaplan, och till exempel skriva ut kopior av ens resplan, med flygnummer, adress till eventuella hotell och så vidare som man kan ge till ett par anhöriga hemma i Sverige, så att det finns några här hemma som vet var man är någonstans. En bra idé är också att utrusta hemmet med fungerande brand- och tjuvlarm, samt se till att någon kommer hem till dig då och då för att vattna blommor, ta hand om posten och liknande. Det är bra att ditt hem inte står helt öde under din resa utan att det kommer dit någon regelbundet. Det kan hålla eventuella tjuvar borta som hellre satsar på ett helt övergivet hus.

Packa rätt

Nästa sak som är viktigt när man gör en längre resa är att packa ner bra, funktionella kläder och skor. Med tanke på Tibets ibland tuffa klimat gäller det att planera sin packning mer än att bara slänga ner det som ligger närmst en kvart innan taxin kommer för att köra dig till flygplatsen. Ett par basplagg som bör finnas i din väska är…

 

  • Underställ. Ett måste för att hålla värmen. Satsa på ett underställ i bra material som andas, annars är risken att du svettas ihjäl så fort solen lyser.
  • Vandringskängor. Kommer att vara din högra hand (eller fot…) i Tibet då vandring troligen är något du kommer att ägna dig en hel del åt.
  • Ett par sköna sandaler. Lika viktigt som det är med ett par stadiga kängor. Med ett par svala sandaler kan du lufta fötterna på kvällen efter en dags vandring i tuff terräng.
  • T-shirts. Det kan du nästan inte packa ner för många av, de kommer att vara din räddning såväl i solens starka sken som när du spillt ner tröjan med saltat smörte (en tibetansk specialitet).

 

Om du bara är medveten om att din resa till Tibet inte kommer att vara likt någon annan resa du någonsin varit på kommer du garanterat att få ett minne för livet! Förvänta dig bara det oväntade!